Szent László képzőművészeti pályázat a Miskolci Egyházmegye által fenntartott általános és középiskolák diákjai számára

Nyílt nap a Georgikonban (régies nevén Mezőben)
2017-11-28
Tanulmányi kirándulás a Zempléni-hegyekben
2017-12-05

Szent László képzőművészeti pályázat az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban

 

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium Diákönkormányzata a 2017-re meghirdetett Szent László – emlékév kapcsán képzőművészeti alkotópályázatot hirdetett a Miskolci Egyházmegye által fenntartott általános és középiskolák diákjai számára „Ezért tisztelem Szent Lászlót” címmel.

A pályázat a lovagkirályra és korára, valamint a róla szóló legendák felé fordította a figyelmet. Mindenki másképp lát és értelmez eseményeket, tetteket és életutakat. Az eltérő látásmódokat szerették volna megismerni, megismertetni másokkal.

A pályázók saját alkotásaikon keresztül szabadon választott technikával kidolgozva mutathatták meg, hogy mit jelent számukra Szent László. Két korcsoportnak hirdették meg a versenyt (felső tagozatos tanulók és középiskolás tanulók) két kategóriában (képi ábrázolás- pl. festmény, akvarell, rajz, montázs és kisplasztika- pl. makett, gyurma, kerámia).

A pályázatra érvényes pályamunkával nevezett középiskolás kategóriában intézményünk, a sátoraljaújhelyi  Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két diákja, valamint a pályázatot kiíró iskola nyolc tanulója. Az általános iskolások versenye a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda által benyújtott pályázatok (18 darab) között zajlott. Versenyen kívül színesítette az iskola aulájában elhelyezett pályamunkákból álló kiállítást a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 52 tanulója által szimultán technikával készített Szent László portré.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra november 17-én került sor. A zsűri: Bay Judit az Edelényi Kastélysziget létesítményvezetője; Dr. Janka Gábor atya, a kazincbarcikai egyházközség parókusa, ikonfestő; Marincsák László az edelényi egyházközség parókusa volt.

Iskolánk két tanulója, Forgács Krisztina 10. A élelmiszeripari szakmacsoportos és Német Tibor 1/9. hegesztő tanuló különdíjban részesült a képi ábrázolás kategóriában.

Felkészítő és kísérő tanáruk: Bocsor Istvánné tanárnő.

Eredményükhöz gratulálunk!