Szent György nap a Georgikonban

Georgikon ballagás 2023
2023-05-08
Kollégiumi kirándulás
2023-05-24

Intézményünkben  a hagyományoknak megfelelően 2023.április 25-én emlékeztünk meg Iskolánk Védőszentjéről,Szent György nagyvértanúról.

Szent György személye köré legendák szövődtek, a keresztény valláskör egyik kiemelkedő alakja, a nevéhez kapcsolódó napot a népi hagyomány is jeles ünnepként tarja számon.

A tavasz kezdetét a néphagyomány György napjától számítja.Ehhez a naphoz köthető a nyájak és a pásztorok ünnepe, a régi időkben a pásztorok és béresek elszegődésének idejét jelentette, valamint számos szokás és hiedelem alakult ki az ünnep köré fonódva. Az igazi tavasz kezdetét is jelöli, mivel téli szállásaikról ezen a napon hajtották ki az állatokat a legelőre, és vetették el az asszonyok a kukoricát, babot és az uborkát.

Az ünnepélyes megemlékezés keretei között elevenítettük fel rendíthetetlen bátorságáról híres személyét,mely során az irodalmi műsort színesítette Iskolánk Tanári kórusa,akik liturgikus dallamokat csendítettek fel.

Martinek Zsolt,görögkatolikus parókus és  iskolalelkész megszentelte a búzát,amely a vetések megáldásának a szertartása a keresztény egyházban.

Papp Zoltán Iskolánk Igazgatója ünnepi gondolatai megosztása után átadta a Költészet Napja alkalmából rendezett háziversenyünk első három helyezettjének az okleveleket.

Az első helyen végzett Erdei Márk 9.A osztályos tanuló.

Az ezüstérmes, Pásztor Bianka 1/12.osztályos tanulónk.

A harmadik helyen pedig egy testvérpár osztozott meg,László Gábor 5/13.osztályos tanulónk és László Dániel 11.B osztályos tanulónk.

Szeretettel gratulálunk az eredményes szereplésekhez és a jövőben is sok sikert kívánunk céljaik eléréséhez.

A műsort színesítette a Kollégium néptánc-kara,melyet Kovácsné Kovács Ágnes kollégiumi nevelőtanár szervezett és koordinálta a csapat munkáját a tanévben.A táncot betanította a Bokréta Alapfokú Művészeti Iskola tánctanára,Demek István.

Az irodalmi műsorban részt vett: László Dániel 11.B,Erdei Márk 9.A,Lakatos Ferenc 9.B és Réti Nikoletta 2/13.osztályos tanulók.

A műsor narrátora Mazur Virág 9.osztályos tanulónk volt.