Rendkívüli felvételi eljárás
2018-05-10
Informatika verseny eredményhirdetése
2018-05-10

Iskolánk volt igazgatója, Rezsabek Gyula tartalmas és érdekes országjáró tanulmányi körutat szervezett 2018. 04. 03-tól 04. 06-ig. 13 tanuló, Molnár Attila kollégiumi lelkivezető, Rezsabek Gyula tanár és Horváthné Budai Klára kollégiumi nevelőtanár vett részt a kiránduláson.

Első nap megtekintettük a budapesti Szent István Bazilikát, benne a Szent Jobbot majd a Mátyás-templomot. A szép, napsütéses idő lehetővé tette, hogy a Budai Várnegyedből megcsodáljuk a panorámát. Budapest után Esztergomba mentünk, ahol megnéztük a bazilikát, az altemplomot ésa Mária Valéria hidat. A szállás egy tatai kollégiumban volt.

Másnap reggel a Pannonhalmi Bencés Főapátságban kezdtünk. Az idegenvezető segítségével megcsodálhattuk a könyvtárat, a templomot, sok érdekességet hallottunk és láttunk. Pannonhalma után a nagycenki Széchenyi Mauzóleum következett, ahol az idegenvezető sokat mesélt a Széchenyi családról; teljesen új megvilágításban hallottunk a Széchenyi István haláláról. Szombathelyen megnéztük a székesegyházat, a Borostyánkő utat. Délután a jáki templomotcsodálhattuk meg. Az ottani atya segítségévela templom orgonáját közelről láthattuk és hallhattuk, mivel megengedték, hogy felmenjünk a karzatra, a kedvünkért különböző énekeket szólaltatott meg a tanárnő, közösen énekeltünk.

A szálláshely a balatonfüredi Szent Benedek Iskola kollégiumában volt. Reggel csodálatos kilátás nyílt a Balatonra a lánykollégiumból. Sokan most látták először a „magyar tengert”.

A harmadik napi program a Tihanyi Bencés Apátság megtekintésével kezdődött. Jeromos atya végigkalauzolt bennünket az apátságban. Nem hagytuk ki a Balaton lenyűgöző látványát sem, mindenkinek nagyon tetszettazelénk táruló kép. Ezt fokozta a szép idő is. Tihany után Ópusztaszerre vezetett az utunk. A Feszty-körkép megtekintése mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtott. Utána a Szegedi Dómot és a Zsinagógát néztük meg. Késő este érkeztünk Debrecenbe, ahol Zsuzsa nővér már várta a lányokat aSvetits Kollégiumban, afiúk a Szent József Kollégiumban aludtak.

Reggeli után megnéztük a Református Nagytemplomot, lifttel felmentünk a 6. emeletre ahonnan kinézhettünk a városra. A Református Kollégiumban beülhettünk a padokba abban a teremben, ahol Kossuth Lajos vezetésével tartották az országgyűlést.

A Déri Múzeumban különösen nagy élményt jelentett a Munkácsy trilógia megtekintése.

A program zárásaként megnéztük a DebreceniGörögkatolikus Főszékesegyházat, ahol Attila atya beszélt a templomról.

Kicsit fárasztó, de rendkívül érdekes és tartalmas kiránduláson vettünk részt. A négy nap alatt jól összeszokott a csapat, mindenki rengeteg szép képpel és sok élménnyel tért haza.

 

 

Horváthné Budai Klára