Iskolánkban meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyáját.

Szent Imre ünnepség a kollégiumban
2023-11-15
Helyesírási verseny a Georgikonban
2023-11-22

Advent: a szó az Adventus Domini latin kifejezésből (magyarul: az Úr eljövetele) ered, vagyis Krisztus első eljövetelére, megszületésére utal.

Az advent kifejezés használata általános lett, és vallási tartalmától függetlenedve használják a karácsony előtti időszak megnevezésére a köznapi beszédben. Így függetlenedve terjed az adventi naptár és az adventi koszorú használata.

A görögkatolikusok adventje, karácsonyt megelőző böjti időszaka hathetes. November 15-én kezdődik, így – újabban – az egyház hívei hat gyertyát tesznek az adventi koszorúra.

Szigorú böjti időszak. Nagyon fontos a karácsonyig tartó komoly önmegtagadás, azért, hogy a lélek jobban tudjon készülni. Mint minden böjtnek, ennek is az a fő üzenete: állítsuk vissza a test fölött a lélek uralmát. Mondjunk le valamiről, gyakoroljuk az önmegtagadást. Tegyünk jót másokkal (még többet). Figyeljünk oda embertársainkra. Bocsássunk meg, engesztelődjünk ki azokkal, akik megbántottak minket, vagy ha mi bántottunk meg másokat.

A készülődés ideje van. A nappalok egyre rövidebbek, hamar leszáll az este. Az ember a fényt keresi. Vegyük számba hány vasárnapunk van. Gyújtsuk meg gyertyáinkat sorban. Megőrizve és megújítva tradícióinkat talán mi magunk is világítók gyanánt állhatunk a jászol mellé karácsony éjszakáján.

Áldott adventi készülődést!

Bocsor Istvánné

hitoktató, nevelési- és hitéleti munkaközösség vezető