Továbbtanulási tájékoztató 2017/2018
2017-11-07
Továbbtanulás a Georgikonban
2017-11-09

Iskolánk érettségire készülő végzősei osztályfőnökeikkel és igazgató úrral még az őszi szünet előtt Máriapócsra zarándokoltak. Ezt nem egyedül tették, hiszen október 26-án az ország 8 görögkatolikus középiskolájából mintegy 550 fiatal érkezett kegyhelyünkre, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, céljaikhoz és – remélhetőleg – az Istenszülőn keresztül a Jóistenhez is.

A bevezető gondolatokat Rockenbauer Barnabás ferences atyától hallhattuk, aki többek között arra hívta fel a figyelmünket, hogy vegyük észre életünkben azokat a pillanatokat, amelyek meg tudják változtatni az életünket. A nap imádságos része a kegytemplomban zajlott, ahol a Paraklisz nevű szertartást imádkoztuk el, kérve az Istenszülő Szűz Mária segítségét. Még a szép szertartás előtt Orosz István kegyhelyigazgató atya kedves szavait hallgathattuk meg. Ő három fontos dolgot „vallott be” a templomot teljesen megtöltő fiataloknak: „Szépek vagytok. Jók vagytok. Szeretetreméltóak vagytok.” Persze ez nem feltétlenül mindig látható, de a cél az, hogy mindezt felszínre hozzuk. És hogy ne legyen vége a „papolásnak”, Fedor Péter atya, a Miskolci Egyházmegye ifjúsági felelőse is szólt hozzánk.  Elmondta, hogy ez az év az egyik legfontosabb egy diák életében. Szép, de nehéz időszak is, amely során sokan állnak ott, hogy bátorítsák, unszolják őket, vagy adott esetben imádkozzanak értük, ahogyan megteszi ezt a Szűzanya is.

A finom ebéd után 11 különböző előadó által vezetett műhelymunkán, beszélgetésen lehetett részt venni, ahol megismerhettük életüket, hivatásukat, tapasztalataikat. Az előadók között volt informatikus, orvos, asztalos, újságíró, nyelvtanár, pap és önismereti tréner is. Az idő bősége folytán lehetőség volt egymás után több előadó beszámolóját meghallgatni és bekapcsolódni a velük való beszélgetésbe.

A nap utolsó momentumaként a templomudvaron jöttük össze, hogy minden jelenlévő osztály egy-egy „szóvivő” segítségével megossza gondolatait, jó tanácsait, élményeit ezzel a nappal kapcsolatban. A nagy közös csoportfotó elkészülte után mindenki buszra szállt, hogy hazatérjen. A Máriapócson töltött néhány óra alatt sok-sok érdekes és hasznos gondolatot hallhattunk. Őszintén remélem, hogy mindenki számára volt néhány olyan, amely célba ért és elkíséri nemcsak az érettségiig, hanem még azután is.

Attila Atya