Ballagás 2017. május 5.
2017-05-09
A természettudományi munkaközösség hírei
2017-05-16

Kézműves szappant készítettünk

Nagy érdeklődéssel fogtunk hozzá első házi szappanunk elkészítéséhez az élelmiszeripari szakkör keretein belül.Nagyon sok szakmai anyagot átböngésztünk, amire kiválasztottuk a kezdők számára alkalmas, úgynevezett hideg eljárásos módszert. Megismerkedtünk az óvó rendszabályokkal és a kémiai alapokkal, ami a műveletek helyes és biztonságos elvégzéséhez szükséges.

Igyekeztünk az alapanyagoknál a körültekintő válogatáshoz. Saját igényeinkhez igazítottuk a hozzávalókat, így került bele kókuszvaj, pálmaolaj, olívaolaj. Különböző illatanyagokkal dúsítottuk szappanunkat az eltérő szükségletek figyelembevételével (levendulaolaj, citronella olaj, grapefruit olaj, rózsaolaj). Munkánk gyümölcsét több hetes érési idő után foghattuk kezünkbe, ami hatalmas élmény volt.

Az eredményt látva kedvet kaptunk további kísérletezgetésekhez és elhatároztuk, hogy más módszereket is kipróbálunk a későbbiekben a szappankészítésnél.

12.A osztály