Múzeumlátogatás a PIM Kazinczy Ferenc Múzeumban

Üzemlátogatás a Geo-Milk Kft-nél Sárospatakon
2019-06-06
Iskolánk Erasmus+programjai az Észak-Magyarország című napilapban
2019-06-17

A 10. A osztály tanulói 2019. május 30-án megtekintették a PIM Kazinczy Ferenc Múzeumnak az          I. világháború centenáriumához kapcsolódó  időszaki kiállítását. Képet kaptunk Sátoraljaújhelyről,  az első világháború keleti frontjának kulcsvárosáról. Láthattuk a legjelentősebb épületeket, helyszíneket: így a Honvéd Laktanyát, a vasútállomást, a kávéházat, a harctéri betegmegfigyelő állomást, az Erzsébet Közkórházat, a dohánygyári Vöröskeresztes Kórházat. Hirdetőoszlopokon olvashattunk kiáltványokat, felfedezhettünk elrejtett relikviákat.

A Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület kilencedik alkalommal hirdette meg Az év kiállítása pályázatot, amelyre összesen tizenkét intézmény jelentkezett. A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma, az Újhely és a Nagy Háború című időszaki kiállításáért a bíráló bizottság oklevelét kapta.

A kiállítás alkotói: Dr. Ringer István (kurátor), Kovács Judit (látványterv, grafikai terv), Vámosi Katalin (képzőművészeti rész koncepciója), Komporday Levente, iskolánk igazgatója, aki Dr. Ringer István kurátori munkáját a forrásanyag feldolgozásában segítette. Az elismerés azért is jelentős, mert a kiállítás elsősorban az első világháború helyi vonatkozásait mutatja be, mégis az egyik legjobbnak ítélte meg a szakmai zsűri.

 

Borosné Nyisztor Csilla

munkaközösség-vezető