GEORGIKONOSOK A NEMZETI SZÍNHÁZBAN „SZENT ERZSÉBET RÓZSÁJA” DÍJÁTADÓ ESTEN

Szent Imre ünnepség a kollégiumban
2019-11-11
Georgikonosok A Magyar Nyelv Múzeumában
2019-11-25

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében Árpád- házi Szent Erzsébet életéről szóló vers – és novellaíró pályázatot hirdetett meg azzal a céllal, hogy a résztvevők a szépirodalom eszközeivel is bemutathassák a példaadó szentet és csodáit.

A „Szépirodalmi pályázat Árpád-házi Szent Erzsébet életéről ” című pályázat eredményhirdetésére 2019. november 19- én Budapesten, a Nemzeti Színházban, a jubileumi 20. alkalommal megrendezett Szent Erzsébet Rózsája Díjátadó Esten került sor.  Az országos versenyt három korcsoportban, vers és novella kategóriában hirdették meg. Minden korcsoportból, illetve kategóriából az 1-5. helyezettet díjazták.

A szakmai zsűri a beérkezett pályázatok közül a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két tanulójának egy-egy művét is díjazta.

A vers kategóriában a 18 év felettiek korcsoportjában Gál Csilla 3/11. Cukrász osztályos tanuló I. helyezést (felkészítő tanára: Kovácsné Kovács Ágnes), a 15-18 éves korcsoportban vers kategóriában versenyző Balázs Petra 10. A osztályos élelmiszeripari szakgimnáziumi tanuló IV. helyezést ért el (felkészítő tanára: Borosné Nyisztor Csilla).

Az 1-5. helyezettet név szerint szólították a színpadra, jelezve azt is, hogy mely egyházmegyét képviseli az adott tanuló. Az I. helyezetteknek abban a megtiszteltetésben is részük volt, hogy műveiket a Nemzeti Színház színművészei előadásában ismerhette meg a közönség. Iskolán tanulójának, Gál Csilla versét Tóth Auguszta Jászai Mari díjas színésznő eladásában hallgathattuk meg.

Szent Erzsébet „példája a bizonyíték arra, hogy a szeretet rendkívüli cselekedetei megvalósíthatóak, hogy a szeretet cselekedetei és példája képes országhatárokat, nemzeti és kulturális különbségeket legyőzni.”

 

Borosné Nyisztor Csilla

munkaközösség-vezető