Élelmiszeripari munkaközösség hírei
2020-03-06
„PÉNZ7” a kollégiumban
2020-03-11

Az idén a görögkatolikus egyházban február 24-én kezdődött a Nagyböjt negyven napja, mely alatt lemondva a zsíros-húsos fogásokról, tulajdonképpen lehetőséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendeződéshez.

Az idén folytatjuk kollégiumunkban, immáron azt a szokást, hogy a kollégistákkal a böjti időszakban csak növényi alapanyagokból csinálunk ételeket minden héten.

A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idő alatt.

Az elsőként a főtt búzából készített, aszalt gyümölcsökkel és magvakkal ízesített, majd mézzel édesített böjti ételt a kolibát készítettük el. A koliba története Szent Tivadar vértanú tiszteletéhez kapcsolódik, aki a keresztényüldöző Julianosz császár böjt elleni cselszövését akadályozta meg a koliba készítésével.

A böjti édesség elkészítése után, a közös munka megkoronázásaként Martinek Zsolt atya megáldotta a kolibát majd mindenki vihetett belőle.

Cserépyné Varga Mária
kollégiumvezető